Jag har ätit musslor fem gånger i mitt liv, en gång smakade jag någon som fanns på en pizza- ingen hit, en gång åt jag det i chile- inte min grej kände jag då. Sedan fick jag en blåmussla i en soppa Hedvig servera – kanske gillar jag musslor ändå? När vi var på vår favorit restaurang i Fresno Red lobster beställde jag en pasta med musslor och hummer i vitvinssås och jag svimmade nästan för hur gott det var. Så när vi kom hem till Sverige var jag ju bara tvungen att pröva att laga blåmusslor själv. Det är ju jätte gott!
Detta recept fungerar som förrätt men även som middag om man äter det med lite tillbehör. Vi åt det med surdegsbröd, kokta kronärtskockor med citron.
Ett nätt musslor
2 vitlöksklyftor
1 stor schalottenlök
3 dl riven parmesanost
3msk persilja
Olivolja
Salt och peppar
Börja med att putsa musslorna och klipp bort eventuellt ”skägg”, kasta de musslor om inte stänger sig. Finhacka sedan schalottenlök och vitlök och ta undan hälften av lökblandningen till senare. Resterande läggs i en stor kastrull med lite olivolja. Fräs löken och häll sedan i fyra dl vatten och låte koka upp. Sedan vänder man ner musslorna och på med locket. Dem ska koka i 5 minuter och skaka om efter halva tiden. Dem musslor som ej öppnat sig kastas och resten delas. ”Locket” kastas och den den med musslan på läggs på en plåt, lossa gärna på musslan i förväg och lägg tillbaka i skalet.
Blanda sedan resten av löken med 2,5 dl riven parmesan, 2 msk hackad persilja och 3 msk olivolja och salt och peppar. Detta ska på musslorna som nu ska in i ugnen i 10 minuter 220 grader.
Jag tyckte dem blev super goda och Jaime med. Vi båda är dock citrontokiga så.ä vi pressade över massor av citron på dem innan vi åt.