Äppelkaka Delux
Mitt absoluta favorit recept från Alessios namnfest vart denna underbart goda äppelkaka som jag hittade inne på Daniellas blogg. Eftersom jag är tillsammans med en chilenare var det ett extra plus i kanten att det var manjar på kakan ( dulce de leche ), ni vet ju kanske redan att jag älskar tusenbladtårtan som ofta äts på chilenska fester, den innehåller också manjar eller rättaresagt den är dränkt i det, haha. Den här kakan är toppad med manjar eller dulce de leche om du hellre vill kalla det så. Det är iaf kondeserad mjölk som man kokar i ett par timmar närmare bestämt 2,5 timmar om man vill göra som mig.
Så här gör man äppelkaka delux:
till själva kakan behöver du:
- 4 ägg
- 2 dl strösocker
- 4 tsk bakpulver
- 5,5 dl vetemjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 dl mjölk
- 100 g smör
Och sedan huvudingrediensen:
- 7 st skalade äpplen
- 1 dl socker
- 1,5 msk kanel
Och för att få den delux:
- En burk kondenserad mjölk
- 150 g vit choklad.
Börja med att koka den kondenserade mjölken den måste nämligen kokas i ca 2,5 timmar. Det är viktigt att burken hela tiden är täckt med vatten annars kan den spricka så använd en stor kastrull med mycket vatten! Fyll på ofta, det här är viktigt.
När burken har kokat i ca 1 timme kan man börja med kakan och att skala och skära äpplena i bitar och lägg i en bunke tillsammans med socker och kanel. Blanda ordentligt och låt sedan detta stå och dra ett tag gärna med ett lock. Sätt på ugnen på 200 grader. Smält smör och låt det svalna, vispa ägg och socker poröst med elvisp. Blanda samman vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt detta i äggsockersmeten och det smälta smöret, men lite åt gången och rör om ordentlig. Vispa inte utan blanda. När smeten är jämn och fin så häll över detta i en långpanna och tryck ner äppelbitarna i smeten. Häll över saften som blir kvar i bunken från äpplena. Grädda i ugnen i ca 25 minuter.
När kakan är klar i ugnen så smält den vita chokladen och ringla över tunna ränder på kakan. Där efter, när chokladen stelnat brer du på manjar över hela kakan. låt den gärna stå och dra över natten eller en hel dag. Den blir så saftig och är sjukt god. Jag vägrade köpa hem äpplen i dag på willys för att jag i så fall inte skulle kunna hålla mig för att baka kakan igen. Den är farligt god och kommer att få följa med på många fester framöver.