- 3 st auberginer (skalade)
- salt
- olivolja till stekning
Köttfärsröran
- 400 g lammfärs (jag använde nöt)
- 1 gul lök, hackad
- 3 msk tomatpuré
- 2 tomater
- 1 dl vatten
- salt
- svartpeppar
- timjan
- Sambal
Béchamelsås
- 75 g smör
- 4 msk vetemjöl
- 6 dl mjölk
- salt
- svartpeppar
- riven muskotnöt
- Riven ost (tog inget mått)
Topping på gratängen
- 1 ägg, uppvispat
- färsk rosmarin
- 2 dl ost
Börja med att skiva auberginerna i 1 cm tjocka skivor och salta dem lägg dem i en skål med ett lock på för att få ur så mycket vätska som möjligt. Låt stå i en timme.
Börja med köttfärsröran haka lök och tomat och tillsätt i en kastrull tillsammans med köttfärs och kryddor. Stänk över lite vatten så det blir lite såsigt. Låt puttra på svag värme tills att allt är klart för att läggas i formen.
Smält smör i en kastrull och vispa i mjölet (lite i taget) tillsätt sedan mjölken (sakta) samt lite utav osten. Krydda och låt puttra på svag värme i fem minuter. Rör om då och då så att de inte bränns.
Under tiden stek auberginerna i olivolja tillsätt lite olja i taget och ha ej för hög värme, låt dem sedan rinna av på hushållspapper innan de ska in i gratängen.
Nu när allt är klart så lägger du i hälften utav auberginerna längst ner i en ugnssäker form toppa med hälften av köttfärsen och sedan ostsåsen, börja sedan om med resten utav auberginerna, köttfärsen och såsen. häll därefter över ett uppvispat ägg och ost. In i ugnen 175 grader ungefär 30 minuter.
Jaime åt som en tok och jag ska inte sticka under stolen med att jag gjorde det med. Så gott, även detta är en rätt som fungerar för er som äter LCHF.